Askim Rundt blir ”Baglerrennet”


Av: Erik Unaas
GLEDER SEG: Rennleder og initiativtaker Tore Sandem ser fram til Baglerrennet 12. februar. Her sammen med Oddvar Aasgaard og Øyvind Kolstad som jobbet mye med å finne fram til en meget variert og spennende trasé. Foto: Erik Unaas, SPORTMEDIA

Det er snaut fire uker igjen til det nye turlangrennet i Indre Østfold. Selv om det var mildvær i helgen, er arrangøren Askim IF sikre på at det blir gode snøforhold lørdag 12.februar.
Lenge var ”Askim Rundt” som arbeidstittel, men det endelige navnet blir Baglerrennet.
Med start på Folkenborg museum like ved Mysen i Eidsberg kommune, og med mål på torget midt i Askim sentrum.

Historiske rammer
Det blir et lite historisk sus over dette.
- Det var nettopp på Folkenborg at Håkon Håkonsson kom til verden sommeren 1204, født av Inga fra Varteig. Allerede da var man klar over at han skulle bli Norges neste konge. Med stadige farer som lurte fra baglerområdet i de søndre deler av Østfold, fant birkebeinerne det tryggest å passe på at kongsbarnet kom i trygge forhold lenger nord i landet, forteller bestyrer Bjørn Høie ved Folkenborg Museum, en av rennets mange gode samarbeidspartnere.

Ferden gikk nordover, via Askim og senere til Hamar, Lillehammer, Rena og Trondheim.
Dermed blir det riktig historiske rammer rundt Baglerrennet, og faktisk noen paralleller til Birkebeinerrennet.

Rennleder Tore Sandem forteller om en helt spesiell trase, fra de åpne jordene ved Folkenborg, via et unikt ravinedalområde langs Mysenelva, syd for Monaryggen, en av Nord-Europas største sandmorener, langs nye E18 gjennom Indre Østfold, til Vibeke Skofteruds lysløypenett i Slitu og til Askim. De siste kilometerne blir på den gamle jernbanelinjen fra Solbergfoss og altså mål på Askim torg.
– Jeg tror deltakerne kan glede seg, kanskje det blir litt Marcialonga-stemning, sier Sandem. På Eidsberg-siden er Eidsberg IL samarbeidspartner.

Løypa er på drøye 40 km, men det legges også opp til en litt kortere variant. Det blir klasser for aktive, trim og bedrift.

Barneskirenn
På torget i Askim blir det mye moro, i samarbeid med sentrumsselskapet Askimbyen AS og VM-speaker Kjell-Erik Kristiansen. Det blir eget barneskirenn, medaljer til alle som fullfører både det ”store” og den lille konkurransen.

Lær mer om smøring tirsdag med Knut Nystad
Askim IF har inviterer til langrennskveld på Askim kulturhus tirsdag 18. januar kl. 18.00. Her blir det gitt mer orientering om Baglerrennet, i tillegg til at Knut Nystad – smøresjef på landslaget – vil holde kurs i smøring og preparering av langrennsski.
Rennkomiteen består av Tore Sandem (leder), Bjørnar Fundingsrud, Rune Blågestad, Erik Unaas, Jan Olav Wilhelmsen, Johan Seljås, Oddvar Aasgaard, Per Ivar Holm, Petter Aarsland og Øyvind Kolstad.

Fakta
www.baglerrennet.no
Leder hovedkomiteen: Tore Sandem, ski@askimif.no, Mediekontakt: Erik Unaas, erik.unaas@sportmedia.no, mobil 9002 5953